Erškėtuogių sėklų aliejaus nauda

Šaltuoju būdu spausto erškėtuogių sėklų (lot. Rosa Canina) aliejaus sudėtyje gausu nesočiųjų riebalų rūgščių – linoleno (dar vadinama omega – 3 rūgštimi), linono, oleino rūgščių (dar vadinama omega-9 riebalų rūgštis), taip pat palmitino stearino, arachidono (dar vadinama omega-6 riebalų rūgštis), palmitoleino rūgšties (dar vadinama omega-7 riebalų rūgštis). Nesočiosios riebalų rūgštys padeda gerinti odos būklę sergant egzema, žvyneline, akne, stiprina odos apsauginį barjerą, pagreitina odos gijimą, padeda mažinti uždegimines reakcijas, skatina sveikų ląstelių dauginimąsi (skatina odos regeneraciją), minkština odą, padeda palaikyti odos drėgmės balansą. Riebalų rūgštys neturi drėkinamojo poveikio, tačiau jos stiprina odos apsauginį barjerą, o tai padeda palaikyti odos drėgmės pusiausvyrą.

Erškėtuogių sėklų aliejus taip pat vertingas dėl vitamimo C, antioksidanto vitamino E (tokoferoliai) bei provitamino A (karotenoidai), kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir senėjimo, taip pat skatina odos ląstelių atsinaujinimą. Karotenoidai aliejų nuspalvina būdinga raudona spalva – kuo ji intensyvesnė ir tamsesnė, tuo didesnė šių junginių koncentracija. 

Erškėtuogių sėklų aliejaus naudojimas:

  • Erškėtuogių sėklų aliejus gali būti naudojamas kaip pagrindinis aliejus ir maišomas nedideliu kiekių eterinio aliejaus, jį vieną galima naudoti masažui arba maišyti su kitais augaliniais aliejais ir fitoliais. Šis aliejus gali būti sudėtinė veido ir kūno kremų, veido serumų, lūpų balzamų sudėtinė dalis.
  • Naudojant gryną ant veido rekomenduojame ją sudrėkinti vandeniu ar gėlių vandeniu (hidrolatu), taip aliejus greičiau susigers į odą, nepalikdamas plėvelės, taip pat hidrolatai sustiprina aliejaus regeneruojančias ir uždegimą raminančias savybes (levandų, rožių vanduo).
  • Dėl didelio beta-karoteno kiekio, šis aliejus yra puiki odos priežiūros priemonė nuo priešlaikinio odos senėjimo ir ankstyvųjų raukšlelių, o ypač aplink akis ir lūpas, nes sumažina sukeltą laisvaisiais radikalais ląstelių oksidacinį stresą.
  • Aliejus rekomenduojamas brandžios, vystančios odai priežiūrai, taip pat pigmentinėms dėmėms, strazdanoms šviesinti.
  • Naudojamas probleminei odai: ramina uždegimų paveiktą odą, išvalo poras, padeda lyginti odą po aknės atsiradimo, taip pat tinka naudoti egzemos atvejais.
  • Minkština senus randus ir skatina spartesnę pažeidimo regeneraciją esant šviežiems odos pažeidimams (nėštumo metu bei pasikeitus kūno svoriui dažnai atsiranda strijos, tad erškėtuogių sėklų aliejus tinkamas naudoti kaip prevencinę priemonę nuo strijų susidarymo, taip pat mažinti jau esamas strijas).
  • Prisotina odą antioksidantų ir saugo nuo fotosenėjimo – rekomenduojamas naudoti po saulės vonių ir sumažinti neigiamą UV poveikį odai.
  • Tinka naudoti ant drėgnų plaukų-  įtrinant ant plaukų galiukų kelis lašus aliejaus, plaukai atrodys sveikiau, bus švelnesni ir spindės.

Parašykite komentarą